Joga za otroke - za rojstnodnevne zabave

Otroci imajo ogromne koristi od joge. Fizično, joga povečuje njihovo gibljivost, moč, koordinacijo in telesno zavest. Poleg tega jim pomaga pri koncentraciji in občutku umirjenosti in sproščenosti. Med vadbo joge povezujemo domišljijo, igro in telesno vadbo z namenom, da ostanejo povezani z notranjim jazom in se naučijo razvijati intimen in naraven odnos s svetom, ki jih obdaja.

yoga children

Današnji otroci živijo v svetu zasedenih staršev, šolskih pritiskov, nenehnih lekcij, video igric, nakupovalnih centrov in tekmovalnih športov. Življenje v naglici ima lahko negativen vpliv na otroško prirojeno veselje. Ti vplivi pogosto delujejo stresno na otroke.

Praksa joge pomaga ohraniti rastoče telo močno in prožno. Pokončna drža, brez napetosti in deformacije, prilagodljivost in okretnost so koristni dejavniki za mlado telo. Prav tako je vadenje številnih oblik dihalnih tehnik praktično zaradi uporabe polne kapacitete pljuč.

Iz čustvenega in vedenjskega vidika je, v jogijski filozofiji, čustvena motnja posledica neravnovesja med duševno in energetsko komponento. Če obstaja presežek mentalne energije in pomanjkanje »prane«, otrok trpi za depresijo in anksioznostjo. Zaradi pomanjkanja dinamičnosti ne more preobraziti duševne energije v ustvarjalno aktivnost. Nasprotno, če ima otrok preveč vitalne energije in ne dovolj mentalne komponente lahko postane destruktiven in moteč, torej, velika količina energije brez nadzora. Značaj in treznost sta izraz notranje čistosti, ki jih lahko pridobimo s prakso (in ne samo z besedami).

Mentalni vidik joge vključuje sposobnost koncentracije, spomina, presojanja, ki vključuje zavestni, podzavestni in nezavedni um, in sistematično stimulacijo obeh možganskih hemisfer.

S strani kreativnega vidika pa joga vključuje: domišljijo, vizualizacijo, vokalizacijo in razvoj lastne osebnosti. (Tisti otroci, ki začnejo s prakso asan v zgodnjem otroštvu kasneje razvijejo prehod iz asane v asano tako, da izgleda kot oblika plesa.)

Če se otroci naučijo tehnik samozdravljenja, sprostitve in notranje izpolnitve, se bodo naučili kako se spoprijeti z življenjskimi izzivi na bolj enostaven način. Joga v zgodnjem otroštvu spodbuja domišljijo, samozavest in zavedanje telesa s telesno dejavnostjo, ki ni tekmovalna. Zavedanje sodelovanja in sočutja, namesto opozicije, je lahko velik dar za naše otroke.

Prižgimo njihovo notranjo luč, naj zasije tudi na površju.

Dolžina učne ure: 1 ura na domu

Cena: glej cenik

Yoga for children – benefits:

  • body strength, flexibility, posture
  • better breathing habits
  • relaxation
  • mental and vital balance
  • concentration
  • imagination
  • increases awareness
  • facilitates personal growth

It works on the spiritual, mental, emotional and physical levels.