Človek je več dimenzionalno bitje in njegovo zavedanje se manifestira na večih ravneh. Sodobna psihologija razlaga o treh razsežnostih uma: zavestno, podzavestno in nezavedno. V filozofiji joge so razsežnosti razdeljene na: grobo, subtilno in vzročno razsežnost. Vendar se te razsežnosti v jogi delijo še naprej na 5 teles ali 5 kosh. Vsak aspekt človeškega sistema (vključno z umom) je definiran kot telo.
Samodejno ta telesa, več ali manj, uporabljamo vendar se tega ne zavedamo.
Spodaj je poenostavljena razlaga 5 teles in predlog praks, ki spodbujajo njihova ozaveščanja.
Večje kot imamo zavedanje kdo smo in kako smo sestavljeni, več imamo možnosti obvladovanja sebe in posledično sveta okoli sebe.

pancha-kosha-02

1. ANNAMAYA KOSHA ali FIZIČNO TELO
– HRANA (“Anna” pomeni hrana)
Tu govorimo o zavedanju fizičnega telesa, ki je sestavljeno iz hrane, ki jo zaužijemo. Načeloma velja, da če imamo 5-6 ur premora med zaužitjem hrane, se telo samodejno čisti na celičnem nivoju. Hrano zaužijemo vsaj 3 ure pred spanjem saj hrana v želodcu generira določeno inercijo.

– UPORABA TELESA
Ko gre za dejavnost telesa, moramo upoštevati, da je naše telo sposobno upogibanja naprej in nazaj ter zvijanje v obe smeri. Ta aktivnost se mora zgoditi v nekakšni obliki, da telo ne postane zakrnelo.  Joga je ena od priporočljivih aktivnosti saj namensko vključuje vsa potrebna gibanja.  Delamo jo do te mere, da vadbo lahko izvajamo vsak dan.

– POČITEK
Vsak posameznik potrebuje določeno količino počitka. Delno je utrujenost odvisna tudi od hrane, ki jo pojemo. Spanec pa ni nujno počitek. V kolikor je um vznemirjen se ta vznemirjenost nadaljuje tudi v spanju. Ne glede na to ali stojimo, sedimo ali ležimo – smo lahko v pomirjenem stanju, stanju vznemirjenosti ali stanju inercije.

Jogijske prakse: čiščenje telesa (Shatkarme) in jogijska fizična vadba
 
2. PRANAMAYA KOSHA ali ENERGETSKO TELO
To telo je subtilnejše od fizičnega telesa. Hardware in software ne moreta biti povezana brez te elektrike, ki se nahaja v energetskem telesu. Sestavljeno je iz energetskih kanalov ali “nadijev” po katerih teče prana ali življenjska energija. V jogijski filozofiji govorijo o 72.000 energetskih kanalov (glavni trije, ki se nahajajo v hrbtenici so: IDA, PINGALA in SUSHUMNA). V kitajski medicini je teh kanalov preko 100.000. Pranamaya kosha deluje samodejno od prvega trenutka ko vdihnemo življenje in do zadnjega vzdihljaja – je direktno povezana z dihanjem in prakso pranajame.
Jogijske prakse: pranajama, hoja v naravi, kjer se napolnimo z energijo

3. MANOMAYA KOSHA ali MENTALNO TELO
Če fizično telo hardware, je mentalno telo software in je narejeno iz procesa razmišljanja. V tem telesu se zavedamo čustvenih in mentalnih procesov. Tisti, ki ima svojo zavest tukaj se začne osvobajati nezdravih misli in dejanj, razvije samo-kontrolo, potrebno za doseganje lastnih ciljev.
V primerjavi s fizičnim in energetskim telesom, se to telo lahko izključi v času globokega spanca. To telo vpliva na aktivnost možganov (in celotnega živčnega sistema).
Praksa: Meditacija in “pratyahara (umik čutov)” pomaga pri sproščanju “blokad”, ki so vezani na obsesivne misli in duševne komplekse, kateri se pojavljajo na tej ravni zavedanja.

4. VIJNANAMAYA KOSHA ali ASTRALNO TELO
Telo, ki ga izkusimo med sanjanjem. Od tu naprej govorimo o subtilnih telesih.
Zajema funkcije višjega uma, vključno voljo.
Nekdo, ki ima manj razvito Vijnanamayo kosho je nekdo, ki se vedno odziva na okoliščine brez zavedanja, da okoliščine ustvarja sam. Ta oseba ne deluje pro-aktivno. Aktivirano četrto telo nas razločuje od živali saj imamo sposobnost usmerjanja lastnega življenja in ne samo glede na instinkt.
Hrana tega telesa je duhovno razumevanje. Povezava z notranjim “gurujem” oz. notranjim vodjem je okrepljena in moč volje je povečana.
Jogijske prakse: Yamas in Niyamas.

5. ANANDAMAYA KOSHA ali BLAŽENO TELO
To telo transcendira človekovo osebnost in je najbolj nerazumljivo. Večina ljudi se ne zaveda, da to stanje zavesti sploh obstaja.
Anandamaya kosha je najbolj subtilno telo, stanje homogenega zavedanja. V tem stanju ni evforije zadovoljstva ali nezadovoljstva saj sta presežena.
Prakse: Karma joga (nesebično delovanje), Bhakti joga (predanost), meditacija

Save