13862-Morning-Sunrise

Pozdrav soncu ali v sanskritu “Surya” (sonce) “Namaskar” (pozdrav) je stara jogijska praksa, ki se je prenašala iz roda v rod. Je zaporedje asan ali položajev, ki se lahko izvajajo na različnih nivojih: od preproste telesne vadbe do popolne jogijske “sadhane”, ki vključuje asane, pranajamo, mantro in meditacijo na čakre. Beseda “sadhana” izhaja iz sanskrita in je osebna praksa z določenim ciljem –  v jogi je ta cilj razširitev stanja zavesti. Pozdrav Soncu ustvari življenjsko energijo (prano), ki aktivira psihično telo. Izvajanje v ritmičnem zaporedju odraža ritem vesolja in telesni bioritem. Idealen čas za izvajanje prakse je ob sončnem vzhodu ali zahodu, lahko pa se izvaja kadar koli vendar na prazen želodec in pred drugimi asanami.
Danes se izvaja več različnih vrst Pozdrava soncu. Spodaj je opisan tradicionalni Pozdrav soncu.
Želim vam veliko sončnih dni.

Namaste.

PRIPRAVA:
Stojimo s stopali skupaj (ali v širini bokov), roke visijo sproščene ob telesu. Oči so zaprte.
Zavedamo se telesa, ki stoji na tleh. Zavedanje vsega telesa naenkrat kot enote. Zavedanje pritegnemo v notranjost telesa in ga mentalno sprostimo (sprostitev napetosti).
Občutimo stopala, ki se dotikajo tal – telesno težo razporedimo na obe nogi in občutimo kako nas težnost vleče navzdol.
V tem položaju lahko začutimo rahlo gibanje telesa – to gibanje poskušamo minimalizirati. Začutimo kako življenjska sila iz zemlje prihaja v celotno telo in ga napolnjuje.
Zavedanje pripeljemo v center med obrvema in vizualiziramo bleščeče sonce, ki telo in um polni s svojimi žarki. Predstavljamo si, da stojimo pred sončnim vzhodom in smo pripravljeni na vadenje Surye Namaskar s sinhroniziranimi gibi. Nato, aktiviramo celotno telo in začnemo s pozdravom.
DIHANJE:
Počasno vadenje: Če v položajih ostajamo dlje časa, je v vseh končnih položajih dihanje normalno. Diha ne zadržujemo. V položaj ali iz njega gremo z dihom, ki je opisan na sliki. Vadba z enim dihom: Če vadimo Suryo Namaskaro z enim dihom, sledimo dihanju na sliki in v točki 6. (Ashtanga namaskar) zadržimo dih – vendar le toliko, da se nam ritem dihanja ne podre.
1. POLOŽAJ MOLITVE (Pranamasana)
Opis: Z izdihom roke pripeljemo pred prsi v molitveni položaj.
Zavedanje: Anahata čakra (srčna čakra) – mentalno izkažimo čast soncu, izvoru vsega živega.
Koristi: vzpostavlja stanje koncentracije in mirnosti.
2. POLOŽAJ Z DVIGNJENIMI ROKAMI (Hasta Utthanasana)
Opis: Obe roki dvignimo in iztegnemo nad glavo. Pri tem usločimo spodnji del hrbta. Roke silijo proti stropu in šele nato nazaj.
Če čutimo, da je naša hrbtenica šibka, dlani položimo nad ritnice in šele nato usločimo hrbet.
Zavedanje: raztezanje trebuha, odprta pljuča, razteg hrbtenice
Zavedanje čakre: Vishuddhi
Koristi: razteza trebušne organe, izboljšuje prebavo, razgiba mišice rok in ramen, tonizira hrbtenične živce, odpira pljuča.
3. POLOŽAJ Z ROKAMI DO STOPAL (Padahastasana)
Opis: Z ravno hrbtenico gremo v predklon, roke na tla ali objamemo noge. Poskušamo trebuh pripeljati na stegna in šele za tem glavo do nog. Po potrebi pokrčimo kolena in jih potiskamo nazaj s ciljem, da jih zravnamo, ritnici potiskamo proti stropu.
Zavedanje: področje medenice
Zavedanje čakre: Swadhistana
Koristi: za odpravljanje težav v želodcu ali abdomenu. Izboljšuje prebavo in pomaga odpravljati zaprtje. Izboljšuje cirkulacijo krvi, napravi hrbtenico prožno in tonizira hrbtenične živce.
4. POLOŽAJ JEZDECA (Ashwa Sanchalanasana)
Opis: Roke iztegnjene na tleh ob stopalih, levo nogo raztegnemo čim bolj nazaj. Glavo usločimo nazaj, pogled proti stropu ali v točko med obrvema. (Opomba: koleno zadnje noge je lahko na tleh za lažje izvajanje).
Zavedanje: raztezanje od stegna do prsi ali center med obrvema.
Zavedanje čakre: Ajna čakra
Koristi: Masira trebušne organe, krepi nožne mišice in vnaša ravnovesje v živčni sistem.
5. POLOŽAJ GORE (Parvatasana)
Opis: Stopala skupaj. Roke in noge so raztegnjene, ritnice porinemo proti stropu, odpremo ramenski obroč tako, da porinemo glavo proti tlem – rok ne upognemo. Trebušne mišice so aktivne.Ne naprezajte se preveč.
Zavedanje: sproščanje kolkov, razteg hrbtenice in nog ter ramenskega obroča.
Zavedanje čakre: Vishuddhi
Koristi: Krepi živce in mišice v nogah in rokah. Tonizira hrbtenične živce, še posebej stimulira cirkulacijo v zgornjem delu hrbtenice, med lopaticami.
6. POZDRAV Z OSMIMI TOČKAMI (Ashtanga Namaskar)
Opis: V položaj gremo direktno iz položaja Gore, ne premaknemo rok in nog. Spustimo kolena, prsi in brado na tla. Prsi so med dlanmi. Komolci ob telesu. Idealno se kolena, prsi in brada dotaknejo tal istočasno.
Zavedanje: Trebušno področje
Zavedanje čakre: Manipura čakra
Koristi: Krepi mišice nog in rok, razvija prsi, razgibava področje hrbtenice med lopaticami.
7. POLOŽAJ KOBRE (Bhujangasana)
Opis: Roke ob prsih in podpirajo trup, stopala skupaj, zadnjica in kolki so na tleh, roke pokrčene ob telesu, popek približno 2 cm od tal, odpremo prsi in zasukamo glavo s pogledom proti stropu ali točko med obrvema. (Opomba: Le napredni vaditelji lahko usločijo hrbtenico tako, da so roke ravne)
Zavedanje: spodnji del hrbtenice in razteg celotne hrbtenice
Zavedanje čakre: Swadhistana
Koristi: Ohranja prožnost hrbtenice, in izboljšuje cirkulacijo v hrbtnem področju in tonizira hrbtenične živce. Tonizira reprodukcijske organe, stimulira prebavo, sprošča zaprtje. Tonizira tudi jetra in masira ledvice in žleze z notranjim izločanjem.Ostali položaji so vračanje v osnovni položaj in so ponovitve položajev opisanih zgoraj:
8. POLOŽAJ GORE
9. POLOŽAJ JEZDECA (ista noga)
10. POLOŽAJ Z ROKAMI DO STOPAL
11. POLOŽAJ Z DVIGNJENIMI ROKAMI
12. POLOŽAJ MOLITVEPostopek ponovimo z DESNO NOGO. Torej je ena runda 24 položajev.
Vsakič ko smo v položaju Molitve (točka 1) lahko spustimo roke, zapremo oči in pustimo, da se dih normalizira.
KOLIČINA PONOVITEV:
Za duhovno korist oz meditacijska vadba: vadimo počasi od 3 – 12 rund.
Za fizično korist: 3 – 12 rund, ki jih vadimo hitreje.
Začetniki: začnemo s 3-emi rundami in dodajamo po eno rundo vsakih nekaj tednov. Napredni lahko vadijo večje število rund.
Vadimo minimalno 3 runde.
GLAVNE KORISTI:
– stimulira in uravnoveša vse telesne sisteme (vključujoč endokrini, cirkulacijski, dihalni, prebavni)
– sinhroniziranje dihanje z gibi in vaditelju omogoča, da vsaj enkrat na dan diha čim bolj globoko in ritmično
– iz pljuč odstrani ogljikov dioksid in ga nadomesti s kisikom, kar povečuje mentalno jasnost (saj možgani dobijo sveženj kisika)
– razgiba celo telo in hrbtenico ter pridobivamo na moči in fleksibilnosti telesa
Surya namaskar copy

Save