Opisi vadb

Človeško bitje se nenehno spreminja zato napačne vadbe ne obstajajo. Kar nam odgovarja v enem trenutku nam v naslednjem lahko ni več v pomoč. Ta trenutek. Sedaj. Telo v tem trenutku. Dih v tem trenutku. Občutki v tem trenutku. Včasih intenzivni, včasih zastrašujoči. Vendar vedno znosni. Trenutek za trenutkom.

TRADICIONALNA HATHA JOGA

Um in telo nista ločeni bistvi. Oblika uma je telo in subtilna oblika telesa je um. Praksa Hatha joge oba integrira in harmonizira. Oba, telo in um, dajeta zavetje napetosti ali blokadam. Vsaka mentalna blokada ima ustrezno mišično blokado in obratno. Cilj Hatha joge je sprostiti te blokade. Asane sproščajo umske napetosti tako, da jih obravnavajo na fizični ravni.

Asane niso telesne vaje, temveč tehnike, ki postavljajo telo v položaje, ki negujejo zavest, sprostitev, koncentracijo in meditacijo. Del tega procesa je razvijanje dobrega fizičnega zdravja s pomočjo stimuliranja energetskih kanalov (predvsem v hrbtenici) in notranjih organov. Tradicionalna Hatha joga ne vzpodbuja hitrega gibanja in med asanami je premor za zavedanje in opazovanje telesa oz. učinkov asane na nas. Učimo se tudi sinhronizacije dihanja s telesom kar omogoča sproščanje in osredotočenost.

HATHA VINJASA

Hatha vinjasa je vadba, ki je nekoliko intenzivnejša od tradicionalne hatha joge saj je telo v stalnem gibanju. Vadba vsebuje različne koreografije asan, ki zajemajo vaje za vso telo. S pomočjo ritmičnega dihanja se premikamo iz ene asane v drugo. Ritmično dihanje poskrbi, da se med samo vadbo dodatno sproščamo ne glede na intenzivnost asan. Vadba je uravnotežena saj veča prožnost, pospešuje cirkulacijo, rahlja mišice in sklepe ter sprošča energetske blokade. Dinamične asane tonizirajo kožo in mišice, krepijo pljuča in spodbujajo gibanje v prebavnem sistemu. Učinek je fizično in mentalno dobro počutje.