Opisi vadb

HATHA JOGA

Um in telo nista ločeni bistvi. Oblika uma je telo in subtilna oblika telesa je um. Praksa Hatha joge oba integrira in harmonizira. Oba, telo in um, dajeta zavetje napetosti ali blokadam. Vsaka mentalna blokada ima ustrezno mišično blokado in obratno. Cilj Hatha joge je sprostiti te blokade. Asane sproščajo umske napetosti tako, da jih obravnavajo na fizični ravni. Asane niso telesne vaje, temveč tehnike, ki postavljajo telo v položaje, ki negujejo zavest, sprostitev, koncentracijo in meditacijo.

Del tega procesa je razvijanje dobrega fizičnega zdravja s pomočjo stimuliranja energetskih kanalov (predvsem v hrbtenici) in notranjih organov. Učimo se tudi sinhronizacije dihanja s telesom kar omogoča sproščanje in osredotočenost.

TELO, KI GOVORI – meditacija v gibanju

Vadba je primerna za vse, ki si želite narediti korak naprej od fiksnih jogijskih položajev in poiskati svoj lasten izraz skozi gib ter na ta način ozaveščati notranje procese, vsebine in transformirati energijo. Telo, ki se giba spontano, govori svojo zgodbo.

Potek vadbe:
Začnemo z vodenim ogrevanjem telesa ter zavedanjem občutkov, čustev, misli v vodenem procesu.
V drugi polovici prakse se udeleženci izrazijo skozi gib, s pomočjo glasbe. Cilj vadbe ni izvedba določene asane (čeprav le ta ni izključena) ampak začutiti njeno energijo v telesu skozi lasten, spontan izraz med tem ko ostajamo nepristranski opazovalec notranjih procesov.
Namen meditacije v gibanju je izkusiti trenutek ko postanemo eno s telesom in ga izkušamo kot praznega. Tako transparentno telo postane medij za pretok energije, gibanje (ples) sam po sebi pa postane dajanje.