Asane oz. položaji

Položaji fizičnega telesa so pomembni v prvih fazah prakticiranja joge. Ko je telo v ravnovesju, zdravo in močno, smo pripravljeni na mentalni del prakse, ki je globlja introspekcija. Telo in um sta povezana. Drža, ki jo zavzemamo v vsakdanjem življenju je ogledalo našega stanja duha. Če je um rigiden, je tudi telo nefleksibilno. Če je um šibek, je tudi telo šibko. Blokade v telesu so povezane z mentalnimi blokadami- in obratno. S prakso asan sistematično rahljamo dele telesa, da bi se telesne blokade sprostile in nam pomagale pri ozaveščanju nezavednega, ki ga blokada nosi. Poleg asan je zato meditacija ključnega pomena. S prakticiranjem asan se tudi učimo biti opazovalec oz. priča tako, da se ne identificiramo s telesom. Učimo se opazovati kako telo deluje, tudi v povezavi z dihom in umom.

Tukaj omenjam dve asana praksi, ki ju izvajam v studiju:

Um in telo nista ločeni bistvi. Oblika uma je telo in subtilna oblika telesa je um. Praksa Hatha joge oba integrira in harmonizira. Oba, telo in um, dajeta zavetje napetosti ali blokadam. Vsaka mentalna blokada ima ustrezno mišično blokado in obratno. Cilj Hatha joge je sprostiti te blokade. Asane sproščajo umske napetosti tako, da jih obravnavajo na fizični ravni.

Asane niso telesne vaje, temveč tehnike, ki postavljajo telo v položaje, ki negujejo zavest, sprostitev, koncentracijo in meditacijo. Del tega procesa je razvijanje dobrega fizičnega zdravja s pomočjo stimuliranja energetskih kanalov (predvsem v hrbtenici) in notranjih organov. Tradicionalna Hatha joga ne vzpodbuja hitrega gibanja in med asanami je premor za zavedanje in opazovanje telesa oz. učinkov asane na nas. Učimo se tudi sinhronizacije dihanja s telesom kar omogoča sproščanje in osredotočenost. Statične asane izvajajo srednji in napredni vaditelji, saj imajo močnejši učinek na energetsko in mentalno telo, medtem ko so dinamične asane bolj primerne za začetnike.

Hatha vinjasa je vadba, ki je nekoliko intenzivnejša od tradicionalne hatha joge saj je telo v stalnem gibanju. Vadba vsebuje različne koreografije asan, ki zajemajo vaje za vso telo. S pomočjo ritmičnega dihanja se premikamo iz ene asane v drugo. Ritmično dihanje poskrbi, da se med samo vadbo dodatno sproščamo ne glede na intenzivnost asan. Vadba je uravnotežena saj veča prožnost, pospešuje cirkulacijo, rahlja mišice in sklepe ter sprošča energetske blokade. Dinamične asane tonizirajo kožo in mišice, krepijo pljuča in spodbujajo gibanje v prebavnem sistemu. Učinek je fizično in mentalno dobro počutje.

Aims of Asana practice:

  • Balance
  • Health
  • Mastery of body organs
  • Harmony
  • Prepare for meditation
  • Mastery over mind

In Hatha Yoga  the yogis found that Asanas helps to stretch and strengthen the body which opens the energy channels in order to reach the freedom of the body and regain its balance. At the same time controlling the body enables one to control the mind and the energy.

I have written an article What is the Purpose of Yoga Asanas where you can read about how body and mind are connected and what is the difference between Yoga Asanas and exercise. Click here for the full article.