if-you-change-the-way-you-look-at-things-the-5

V zadnjih mesecih smo se v srednjih skupinah učili Sirsasano (stojo na glavi).  Ko učitelj predlaga učencem naj se postavijo na glavo, izzove paleto čustev: zmedenost, strah, tesnobo, odpor, zavrnitev, razburjenje, metuljčki…Zanimivo je opazovati kako se lotevamo novih izzivov. Po vsej verjetnosti se jih na enak način lotevamo tudi v življenju. Kljub vsemu, je vsak od vas je našel svoj način kako se lotiti te asane in jo do neke mere osvojil.

Sirsasana ali stoja na glavi je Kralj asan. Ne, ni Kraljica. Kraljica asan je Sarvangasana ali Sveča. Obe asani spadata v skupino inverzij v kateri so vse asane kjer je glava nižje oz. pod srcem. Inverzije so dostopne vsem, saj obstajajo tudi lažje različice: Strešica (Parvatasana, Adho Mukha Svanasana), stoječi predkloni, Stoja na komolcih (Vipareeta Karani Asana) in še druge.

Obračanje telesa na glavo je v nasprotju z našim naravnim gibanjem, vendar ima prav to dejanje veliko koristi.
Joga nas spodbuja, da ozavestimo naše nezavedne vzorce in spremenimo pogled. Stoja na glavi je še en način s katerim lahko obrnemo svoj pogled in stopimo iz rutine.

Sirsasana je močna asana za prebujanje Sahasrare oz. Kronske čakre in velja za najpomembnejšo od vseh asan. Po stopnji težkosti izvajanja spada v “srednjo” skupino asan (in ne v “napredno”).

Sirsasana obrača učinek težnosti na hrbtenico, tako, se pritisk na hrbtenico zmanjša. Obrnjeni krvni tok v nogah in notranjih organih pomaga obnavljati tkivo. Teža trebušnih organov na prepono spodbuja globok izdih, tako, da se iz pljuč izloči velika količina CO2, strupov in bakterij. V končnem položaju ostanemo dokler je udobno in poskušamo dihati umirjeno.
V jogijskih tekstih je zapisano, da Sirsasana povečuje dotok krvi v možgane in hipofizo ter obnavlja vse telo in um, pomaga pri umskem delovanju in koncentraciji ter pri odpravljanju zaskrbljenosti ter pri povečanju odpornosti in nastanku bolezni. Leslie Kaminoff, v svoji knjigi Anatomija Joge, dodaja, da je v telesu vgrajen mehanizem, ki kontrolira dostavo količine krvi v organe – ne glede na usmerjenost telesa v relaciji z gravitacijo.
V Indiji so nam indijski učitelji priporočili, da če nimamo časa za jogo, se vsaj postavimo na glavo od 2-10 minute na dan.

KONTRAINDIKACIJE:
Tako kot vsaka stvar v življenju ima tudi Stoja na glavi kontraindikacije in ni primerna za vsakogar. Bodite pazljivi oz. asane ne izvajajte, če imate visok krvni pritisk, probleme s srcem, poškodbe vratu, močno kratkovidnost, vnetje očes ali ušes, krvavitve v glavi, težave z zaprtjem ali ledvicami, glaukomo ali epilepsijo. Prav tako ni priporočljiva med nosečnostjo in menstruacijo.

Na inverzije gledamo lahko tudi tako, da nas povežejo z notranjim otrokom in nas spomnijo, da je praksa joge v raziskovanju sebe lahko tudi igriv in lahkoten proces.

Namaste.

Eva Debevec

Save